A Aikakaus- ja sanomalehtiä on mahdollista lukea ja lainata kaikista kirjastopisteistämme. Laina-aika lehdillä on kaksi viikkoa.

B Betonirakenteinen Kulttuurikeskus Poleeni valittiin valmistumisvuotenaan 1989 Vuoden Betonirakennukseksi ja voitti Miljöökilpailun.

C Celia-äänikirjoja lainataan asiakkaille, joille tavallisen kirjan lukeminen on vaikeaa esim. näkövamman, lukihäiriön, heikentyneen näön, lihaskunnon tai muun syyn takia. Celiat ja Poleenin aikuisten äänikirjat ovat lainaustiskin läheisyydessä. Muita lukemisesteisille räätälöityjä materiaaleja on saatavana kaikista kirjastoistamme.

D Digitointimahdollisuus VHS kaseteille on järjestetty pääkirjaston aikuistenosastolle. Tarkoitusta varten on oma huone. Voit skannata Poleenissa yleisöinternetkoneella ilmaiseksi. Saat tarvittaessa opastuksen laitteiden käyttöön. Digihuone kannattaa varata jo etukäteen. Kirjastosta voit ostaa tyhjän dvd-levyn ja kotelon tai käyttää vaihtoehtoisesti omaasi. Pääkirjastolla on yksi yleisöinternetkone, jolla voit skannata.

E E-kirjat ja e-äänikirjat ovat käytettävissä kirjastokortilla ja salasanalla Ellibs-palvelussa jonne pääset Lumme-kirjastojen kokoelmahausta. Lumme-kirjastot tarjoavat asiakkailleen ePress ja eMags lehtipalvelut. Pieksämäellä palvelu on käytettävissä Pieksämäen kaupungin internetverkossa.

F Fillari hankittiin pääkirjastolle  vuonna 2014. Nimikilpailussa Kipinäksi ristitty kirjastofillari näyttäytyy kaupunkikuvassa kesäisin aurinkoisina päivinä ja tapahtumissa.

G Gullichsenin Kristian Arkkitehdit ky:stä suunnitteli Kulttuurikeskus Poleenin, jossa pääkirjasto sijaitsee.

H Haluatko maksaa kaupungin laskuja ilman kuluja – pääkirjastolle voit maksaa Pieksämäen kaupungin laskuja käteisellä tai kortilla. Seutuopiston maksuihin käy myös Smartum- ja Virikesetelelit. Otamme vastaan Pieksämäen aluesairaalan maksuja, kaupungin tilojen vuokria ja keväällä ja kesällä venepaikkamaksuja.

I. Iloisia lapsia tapaat kirjastojen satutunneilla ja Seutuopiston muskarit ryhmissä Poleenissa. Satutuntilaisia odotetaan myös Naarajärven ja Jäppilän lähikirjastoissa.

J Jäppilän lähikirjasto palvelee maanantaista perjantaihin klo 9-21. Henkilökuntaa on paikalla tiistaistina 12-18 ja keskiviikosta torstaihin klo 9-15. Muina aikoina kirjasto toimii omatoimisesti. Sisään pääset kirjastokortilla ja numeerisella salasanalla. Lainaaminen ja palauttaminen tapahtuvat omatoimiajalla automaateilla.

K Koulujen kanssa yhteistyössä toimii pääkirjaston informaatikko. Harjun ja Kontiopuiston koulujen kirjastoissa on käytössä sama kirjastojärjestelmä kuin kaupunginkirjastossa. Sama kortti käy koulussa ja vapaa-aikana.

L Lainaaminen onnistuu palvelutiskeiltä henkilökunnan paikalla ollessa tai helppokäyttöisellä automaatilla omatoimiaikaan ja miksei muulloinkin. Varatun aineiston noutaminen on palvelutiskeiltä. Varaaminen Lummekirjastoista on ilmaista, mutta jos et nouda varaustasi joudut maksamaan siitä yhden euron. Pääkirjastoon on keskitetty kaukolainaus ja se on maksullinen.

M Musiikkimateriaalia on kaikissa toimipisteissämme. Lainattavanasi on äänitteitä, karaoke dvd:tä, elämäkertoja, nuotteja ja muita musiikin teoksia. Pääkirjastossa on yksi musiikin kuunteluun tarkoitettu laite.

N Nuorten- ja lastenosastoilla on huomioitu erilaiset lukijat ja materiaali on ryhmitelty aloittelijoista jo osaaviin lukijoihin. Pääkirjastossa pienemmille on osastolla punainen pehmeä lukupesä ja isommille lojumaan houkuttelevia isoja tyynyjä ja Fatboyta. Satuhuone torneineen houkuttelee viihtymään.

O Omatoimisesti kirjastojamme on päässyt käyttämään jo vuoden 2017 alkupuolelta. Pääkirjastossa omatoimiaika eli itsepalveluaika on aamulla 9-11 ja Jäppilän ja Virtasalmen kirjastoissa voit vierailla aamu kahdeksasta ilta yhdeksään. Lähikirjastoihin päästäksesi tarvitset kirjastokortin ja numeerisen salasanan.

P Palautukset voit palauttaa palautusautomaattiin tai henkilökunnan paikalla ollessa palvelutiskille. Myöhästyneestä materiaalista perimme maksun. Ethän laske lainojasi laskutukseen!

Q Quo Vadis? Minne menet, kirjastoauto Rietrikki palvelee Pieksämäen kunnan syrjäisempiä osia. kirjastoautovirkailija Sakari tuo kirjastopalvelut lähellesi. Pieksämäen seutuopisto järjestää vuosittain kursseja Rietrikissä reitin varrella ja ennakkoäänestyksen voit hoitaa samalla kirjastokäynnin yhteydessä.

R Ruoholan kokoustilaa voit vuokrata käyttöösi 12€/h hintaan. Ruohola on pääkirjaston toisessa kerroksessa ja sinne mahtuu 12 henkeä kokoustamaan.

S Seinänaapureina Poleenin kirjastolla ovat kaupungin kulttuuritoimen, Seutuopiston, Soisalo musiikkiopiston, kotiseutuarkiston, Poleenin kahvilan ja teatterin työntekijät.

T Tunnusluku ja kirjastokortti ovat avaimet kirjastonkäyttöön. Tällä yhdistelmällä pääset internetiin kirjaston koneilla ja voit varata, uusia ja muokata omia tietojasi verkkokirjastossa. Kirjastokorttimme käy kaikissa Lumme kirjastoissa (Enonkoski, Heinävesi, Hirvensalmi, Joroinen, Juva, Mikkeli, Mäntyharju, Pertunmaa, Pieksämäki, Puumala, Rantasalmi, Savonlinna, Varkaus).

U Uuvuttaako kirjastossa käynti? Ei huolta Tiina hoitaa keskustan alueella kirjaston kotipalvelua. Ota yhteyttä, jos et itse jaksa tulla kirjastoon tai jos vaikka väliaikainen liikkuminen ei onnistu.

V Virtasalmen lähikirjasto palvelee maanantaista perjantaihin klo 8-21. Henkilökuntaa on paikalla ma ja ke 12-19 ja keskiviikosta torstaihin klo 9-15. Muina aikoina kirjasto toimii omatoimisesti. Sisään pääset kirjastokortilla ja numeerisella salasanalla. Lainaaminen ja palauttaminen tapahtuvat omatoimiajalla automaateilla.

W Wlan yhteys PMKnet toimii kaikissa toimipisteissämme. Kirjaudu omalla laitteellasi ja ole yhteydessä koko maailmaan.

X Xerox kopiokone pääkirjastolla toimii kopiokortein joita voi ostaa kirjaston palvelutiskiltä. Laitteella voi tehdä mustavalkoisia kopioita (0,40 €/kpl) ja värillisiä kopioita (1,60 €/kpl). Lähikirjastoissa Jäppilässä ja Virtasalmella voit myös kopioida mustavalkoisia ja värillisiä kopioita. Maksu tapahtuu kirjaston kassaan.

Y Yleisöpäätteet internet vierailuja varten on järjestetty pääkirjastossa, Jäppilän ja Virtasalmen lähikirjastoissa sekä Naarajärven lasten- ja nuorten lähikirjastossa. Tietokoneissa on ilmaisohjelmana tekstinkäsittely ja taulukkolaskenta ohjelmat. Kaikissa koneissa on tulostusmahdollisuus.

Ü Über hieno palvelu kirjastoissamme on asiakkaille mahdollisuus järjestää näyttelyitä. Pääkirjastossa Pieksämäen kuvataideseuralla on kuukausittain vaihtuva näyttely aikuisten osastolla. Kysy näyttelyaikaa haluamastasi kirjastosta.

Z Zillaa kirjaston somessa. Käy tsekkaamassa Facebook ja Instagram päivityksiämme. Saat infoa ja vinkkejä kirjastostamme.

Å Åke ja minä on elämäkerta Åke Lindmanista (näyttelijä ja elokuvaohjaaja). Jos hänen tai jonkun muun elämänvaiheet kiinnostavat, hakeudu kirjastoomme. Suurin osa elämäkerroista on luokassa 99. Huomaa kuitenkin, että kirjailijoiden, näyttelijöiden ja urheilijoiden elämäkerrat ovat omissa luokissaan.

Ä Älä epäröi vierailla kirjastossa, vaikka kulkisit lastenvaunujen kanssa tai käyttäisit pyörätuolia. Pääkirjastossa on vierailua varten muutamat lastenrattaat ja pyörätuoli, jos oma kulkuväline on jäänyt kotiin. Pääkirjastossa on hissi, jolla pääset liikkumaan kaikkiin kolmeen kerrokseen Jos et pääse kirjastoon itse kotipalvelumme tuo sinulle lukemista ja hakee sovittuna aikana pois.

Ö Öisin kirjastoissa kuuluvat vain rakennuksen omat äänet. Kirjastomme ovat auki arkipäivisin. Tarkemmat tiedot ja poikkeukset ovat kirjaston kotisivulla, Facebookissa tai voit kysäistä virkailijalta.