Kirjaston luku-, kuuntelu- ja katseluvinkkejä

Tulppaaneja kuninkaalle / Kristiina Vuori 2023

Kristiina Vuoren uusin romaani pohjautuu tositarinaan. Miten irlantilainen nainen päätyy 1600-luvun Turkin sulttaanin haaremista Suomeen. Millään en meinannut laskea käsistäni tätä kirjaa, vaan lähes kerralla ahmaisin teoksen!

S.J. Bennettin Hänen majesteettinsa tutkimuksia –dekkarisarja

Genre: cosy crime

Dekkareissa rikoksia ratkaisee Englannin kuningatar Elisabet II. Kuningattaren asemassa ei ole ihan helppo lähteä tutkimaan rikoksia, kun lähes jokainen askel on vartioitu ja päiväkalenteri on kellontarkka.

Kirson kirjanurkasta lainattua ”Kuningatar Elisabetilla on vuosikymmenten kokemus erilaisten arvoitusten ratkaisemisesta. Hänellä on käytössään uskollisia alaisia, jotka hoitavat käytännön tutkimukset hänen pyynnöstään, ja kun asiat alkavat selvitä, kuningatar ohjailee virallisia tutkimuksia haluamaansa suuntaan. Poliisit ja virkamiehet kuvittelevat itse hoitaneensa hommat, ja kuningatar voi myhäillä ovelasti ja tyytyväisenä taustalla.”

http://www.kirsinkirjanurkka.fi/2022/06/s-j-bennett-windsorin-solmu.html

Maan ja veren huone / Sarah J. Maas (House of Earth and Blood) 2023

Kirja aloittaa uuden Crescent city – fantasiarilogian. Kirjan takakannessa: ”Bryce Quinlanin elämä oli täydellistä. Päivät hän paiski töitä ja yöt juhli rankasti. Sitten demoni murhasi hänen lähimmät ystävänsä. Kun samankaltaiset murhat alkavat toistua, Bryce ymmärtää jonkun janoavan hänen vertaan. Hän on kuitenkin päättänyt kostaa ystäviensä kuoleman hinnalla millä hyvänsä.”

Bryce Quinlan (ihminen/haltia) ja Hunt Athalar (enkeli) etsivät syyllistä Bycen ystävien murhiin ja etsivät kadonnutta haltiatorvea Midgardin maailmassa, jossa on ihmisten lisäksi monenlaisia fantastisia hahmoja. Luvassa fantasiaa, dekkaria, rakkautta, ystävyyttä, sukulaisuussuhteita ja hierarkiaa ja vähän sotaakin.

Yö kuuluu meille / Mariana Enriquez 2022

Kirjan tapahtumat sijoittuvat lähinnä 1980-luvun Etelä-Amerikkaan. Perheen isä on joutunut meedioksi pimeyden kulttiin, joka tavoittelee kuolemattomuutta, ja yrittää säästää poikansa samalta kohtalolta. Tarinassa sivutaan Argentiinan sotilasjuntan ja Aids-epidemian aikaa. Kirja on tarina perheestä, kummitustarina, tarina salatieteistä ja yliluonnollisesta, rakkaudesta ja kaipuusta.

Argentiinalaista Enriquezia kutsutaan goottilaisen kauhun kuningattareksi. Kirjaluotsin blogista voit lukea lisää kirjan arviointia https://kirjaluotsi.fi/mariana-enriquez-yo-kuuluu-meille/

Will / Will Smith ja Mark Manson 2023

Näyttelijä muusikko Will Smithin elämäkerta. Ura muusikoksi lähti keskiluokkaisesta philadelphialaisesta kodista. Smith halusi tulla supertähdeksi, mutta muusikon ura lähti laskemaan ja hän lähti kokeilemaan näyttelemistä. Supertähti hänestä sitten tulikin. Elämäntarinan lisäksi kirjan teema on menestys ja sen kääntöpuolet sekä kasvu ihmisenä.

Smith on syntynyt vuonna 1968 ja niihin aikoihin syntyneet lukijat voivat peilata oman elämänsä tapahtumia ja esimerkiksi rap-musiikin tulemista hänen kokemuksiin.

Maan ja veren huone / Sarah J. Maas (House of Earth and Blood), 2023 (fantasia)

Kirja aloittaa uuden Crescent city – fantasiarilogian. Kirjan takakannessa: ”Bryce Quinlanin elämä oli täydellistä. Päivät hän paiski töitä ja yöt juhli rankasti. Sitten demoni murhasi hänen lähimmät ystävänsä. Kun samankaltaiset murhat alkavat toistua, Bryce ymmärtää jonkun janoavan hänen vertaan. Hän on kuitenkin päättänyt kostaa ystäviensä kuoleman hinnalla millä hyvänsä.”

Bryce Quinlan (ihminen/haltia) ja Hunt Athalar (enkeli) etsivät syyllistä Bycen ystävien murhiin ja myös kadonnutta haltiatorvea Midgardin maailmassa, jossa on ihmisten lisäksi monenlaisia fantastisia hahmoja. Luvassa fantasiaa, dekkaria, rakkautta, ystävyyttä, sukulaisuussuhteita ja hierarkiaa ja vähän sotaakin.

Atlas, Papa Saltin Tarina / Lucinda Riley, 2023

Seitsemän sisarta –sarjan päätösosa, jossa selviää sisarten isän tarina ja miten tyttäret päätyivät Papa Saltin eli Atlaksen hoiviin. Kuka on Kreeg Ezsu ja miksi Atlas pelkää häntä. Pääsevätkö tyttäret hyvästelemään isänsä. Miten Atlantiksen palveluskunta tuli töihin Papa Saltille.

Kertokaa se mehiläisille / Diana Gabaldon, 2023

Odotettu matkantekijä sarjan yhdeksäs osa. Claren, Jamien ja perheen elämä jatkuu 1700-luvun Amerikassa. Yhdysvaltain vapaussota ja ajan maailma aiheuttaa perhe-elämään omat mutkansa. Teos on jaettu kahteen osaan ja molemmissa on yli 590 sivua.

 

 

 

Lisää aikuislukijoille suunnattuja vinkkejä on Lukuoppaan listoissa.

 

Kirjaston henkilökunnan lukuvinkkejä

Pukija / Enni Mustonen, 2020

Kahdeksas osa suositusta Syrjästäkatsojan tarinasta. Sarjaan voi hypätä mukaan mistä kirjasta tahansa. Pukijassa käymme kurkistamassa Suomen elokuvateollisuuden kulta-aikaan puvustamon kautta. Armi Kuuselan Miss Universum-kilpailua pääsemme näkemään pukijan näkökulmasta. Kirja sarja jatkuu varmasti vielä, mutta Pukijan voi lukea itsenäisenä kirjana. Pukija on hengeltään kuin vanhat suomalaiset elokuvat.

Metsästäjätär / Kate Quinn, 2020 (dekkari)

Tutustumme tavalliseen amerikkalaiseen, 1950-luvun perheeseen ja sota-ajan natseja metsästävään parivaljakkoon, joiden mukaan lyöttäytyy neuvostoliittolainen Nina. Takaumana kerrotaan Ninan tarina lentäjäksi ja Neuvostoliiton Yönoita-joukojen kartanlukijaksi. Amerikkalainen valokuvausta harrastava Jordan saa äitipuolen, joka herättää ristiriitaisia tuntemuksia. Tarinan jännitys kasvaa loppua kohti.

Santapurin jalokivi /Sujata Massey, 2020 (dekkari)

Mistryn uusi tapaus, jossa lukija pääsee tutustumaan Intian 1920-luvun brittihallintoon ja lähes itsenäiseen alueeseen ja sen maharadjan hoviin. Kaksi maharadjaa on kuollut ja seuraaja on vasta lapsi. Kaksi maharania taistelevat vallasta, anoppi ja miniä. Kirjassa vilahtaa perinteinen kastijärjestelmä ja naisen asema yhteiskunnassa. Murhattiinko maharadjat? Onko seuraaja vaarassa?

Uskollinen naapuri / Keiko Higashino,  2020 (dekkari)

Rakkaus aiheuttaa äärimmäisiä tekoja. Kirjan alussa tapahtuu tappo, jonka salaamisessa naapuriinsa rakastunut mies auttaa. Poliisi selvittää rikosta ja jännitys syntyy siitä, saako virkavalta selville kuka on murhaaja. Vastakkain on kaksi matematiikkaan ja etenkin logiikkaan perehtynyttä miestä.

Kaunasin sivut / Jyrki Erra (dekkari)

1500-luvulla kirjoitettu koodeksi saa suomalaisen tutkijan Johanin siirtämään väitöskirjatutukimuksen hamaan tulevaisuuteen. Vatikaaniin ja Liettuan Kaunasiin sijoittuva jännärit, onka vauhti kiihtyy loppua kohti.

Keräilijä / Robert Åsbacka (191 s.) (dekkari)

Kaksi keräilijää, isätön pikkupoika ja naapurin mies. Kaksi tarinaan rinnan, muisto ja poliisipöytäkirjat. Tarinassa on kiusattu pikkupoika, sisar, äiti, naapurin setä ja täti, murha, tappo, viattomuus, väkivalta, muistaminen ja lapsuuden loppu. Aika 1969 vuoden loppu ja 1970 alku. Paikka: Ruotsi.

 

Kirjakahvila: haluan jotain kevyttä!

”Nyt haluaisin jotain kevyttä”, on tuttu pyyntö kirjaston väelle. Eikä siinä mitään – jokainen tarvitsee joskus vähän kevyempää kahlattavaa! Sitä löytyy tästä listasta – niin romantiikkaa, jännitystä, arjen komiikkaa, aikuisten satuja ja lyhyttä kivvaa.