Usein kysytyt kysymykset

Lähetä oma kysymyksesi palautelomakkeella tai sähköpostitse: kirjasto@pieksamaki.fi.

 

Mitä tarkoittaa omatoimikirjasto ja miksi se auttaa minua? 
Omatoimikirjasto tarkoittaa itsepalvelukirjastoa. Voit omatoimikirjastossa itsenäisesti etsiä kirjoja ja voit lainata tai palauttaa automaattien avulla. Omatoimikirjastolla on myös mahdollisuus olla pitempään auki kuin tavallinen kirjasto.

Häviävätkö kirjastotyöt kuin kirjastoista tulee omatoimikirjastoja?

Ei missään nimessä! Sen sijaan omatoimikirjasto on tae sille, että kirjastopalvelut säilyvät paikkakunnilla. Omatoimikirjastot eivät toimi ilmaan henkilökuntaa.

Kirjastokorttini katosi, mitä teen?
Ota hetimiten yhteyttä kirjastoon. Merkitsemme korttisi kadonneeksi, jolloin sillä ei voi lainata. Jos kortti kuitenkin löytyy, sen voi aktivoida uudelleen. Ilmoitamme, jos kortti palautuu kirjastoon.

Mitä tapahtuu, jos lainaamani teos katoaa, kastuu tai sille käy jokin muu vahinko?
Siinä kohtaa alamme neuvottelemaan korvaamisesta. Jos kyseessä on kirja tai musiikkiäänite, voit tuoda tilalle uuden kappaleen tai hyvittää kirjastolle ostohinnan. DVD-levyissä vain raha kelpaa, sillä kaupasta ostetuilla elokuvilla ei ole kirjaston käyttöön tarvittavia tekijänoikeuksia. Mutta älä huoli! Aina näistä selvitään.

Tarvitsen salasanan kirjastokortilleni. Saako sen soittamalla?
Salasanan saaminen/vaihtaminen vaatii käyntiä kirjastossa, sen voimme luovuttaa vain henkilökohtaisesti tietoturvallisuussyistä. Salasanan voi saada/vaihtaa Lumme-Finna -verkkokirjastossa mutta se edellyttää, että sähköpostiosoitteesi on tallennettuna asiakastietoihisi.

Miksi en pysty kirjautumaan Lumme-verkkokirjastoon?
Tarkista että salasanasi on oikein ja mikäli se ei ole niin silloin sinun pitää tulla kirjastoon kysymään uutta tai pyytää PIN-koodi sähköpostiisi kirjautumissivulta, tällöin sinulla pitää olla sähöpostiosoite tallennettuna asiakastietoihisi . Käyttäjätunnuksesi on aina kirjastokorttinumerosi. Kirjastokorttinumerosi löytyy kirjastokortistasi viivakoodin alta.

kirjastokortti

Miksi en pysty uusimaan lainoja verkkokirjastossa?  
Voi olla monta syytä miksi lainojen uusiminen ei onnistu, mikäli olet uusinut yhden lainan 8 kertaa niin silloin et voi enää uusia samaa lainaa.  Lainojen uusiminen ei myöskään onnistu mikäli olet lainakiellossa. Olet lainakiellossa kuin myöhästymismaksut ylittävät 10 € rajan. Et pysty myöskään uusimaan varattuja lainoja.

Verkkokirjasto ei avaudu verkkoselaimessa. Miten saan sen toimimaan?
Lumme-verkkokirjasto toimii parhaiten Mozilla Firefoxissa sekä Google Chromessa. Ei ole takeita että verkkokirjasto toimii moitteettomasti muissa verkkoselaimissa. Lumme-verkkokirjasto ei myöskään toimi Safarissa Mac koneiden suosimassa verkkoselaimessa. Poikkeuksellisesti verkkokirjasto voi toimia Applen uudemmissa iPad ja iPhone laiteiden Safarissa, mutta on varmempaa käyttää todistetusti toimivia verkkoselaimia.

Vaihtoehto verkkoselain Applen tuotteissa, missä Lumme-verkkokirjasto toimii, on Puffin.

selain-logot