Lainaaminen & uusinta

Lainaamiseen tarvitset kirjastokortin. Kaikissa toimipisteissämme voit lainata aineiston asiakaspalvelupisteessä. Käytettävissäsi ovat myös lainausautomaatit, jotka toimivat kirjastokortilla mutta eivät vaadi tunnuslukua.
Lainatessasi saat kuitin, jossa näkyvät aineiston eräpäivät.

Lainasi voit uusia viisi kertaa, ellei niistä ole varauksia. Uusiminen onnistuu verkkokirjastossa, puhelimitse, sähköpostitse tai käymällä kirjastossa.

Laina-ajat
Lehtien lainaaminen
Tuoreimmat lehdet ovat käytettävissäsi kirjastossa, muita numeroita lainaamme myös kotiin.
Lainamäärärajoitukset

Asiakkaalla voi olla kerralla enintään 100 lainaa, joista


Palauttaminen

Lainasi voit palauttaa mihin tahansa Lumme-kirjaston toimipisteeseen, riippumatta mistä sen lainasit. Palauta tai uusi lainasi viimeistään eräpäivänä. Eräpäivän jälkeen uusituista tai palautetuista lainoista kertyy myöhästymismaksua.
Pääkirjastossa voit palauttaa aineistoa myös aulan palautusautomaattiin, jos Poleeni on auki, mutta kirjasto vielä kiinni.

Eräpäivämuistutus

Unohtuiko lainojen uusinta? Halutessasi muistutamme lähestyvästä eräpäivästä sähköpostilla. Ilmoita siis sähköpostiosoitteesi kirjastoon! Muistutus on maksuton. Alle 15-vuotiaiden asiakkaidemme eräpäivämuistutukset voit tilata myös huoltajan sähköpostiosoitteeseen.

Huomioithan kuitenkin, että emme ole vastuussa eräpäivämuistutusten perillemenosta. Joskus sähköpostit jäävät matkalle esimerkiksi teknisen vian vuoksi tai päätyvät sähköpostisi roskapostilaatikkoon. Vastuu lainojesi uusimisesta, palauttamisesta ja mahdollisista maksuista säilyy asiakkaalla.

Varaaminen

Voit varata aineistoa verkkokirjastossa, puhelimitse tai sähköpostitse ja tietysti myös kirjaston asiakaspalvelussa.  Voit varata myös hyllyssä olevaa aineistoa.

Varaaminen ei ole maksullista.

Varauksen voit noutaa mistä tahansa Lumme-kirjaston toimipisteestä. Pidämme aineistoa varattuna 7 päivää. Saapuneesta varauksesta ilmoitamme tekstiviestillä, sähköpostilla tai kirjeellä. Tavan voit itse valita. Hakematta jääneestä varauksesta peritään maksu. Lumme-kirjastojen välisissä varauksissa aineisto toimitetaan asiakkaan haluamaan kirjastoon pääsääntöisesti 2-11 työpäivän aikana. Asiakkaan ei siis tarvitse enää tehdä kaukolainapyyntöä, jos aineisto löytyy Lumme-kirjastojen alueelta.

Varauksen nouto Voit noutaa varauksesi itsenoutopisteestä ja lainata automaatilla omatoimiaikaan. Henkilökunnan ollessa paikalla voit lainata myös palvelutiskiltä. Kirjastojemme aukioloajat näet kotisivuiltamme. Valittuasi Kirjastoauto Rietrikkin varauksen noutopaikaksi tarkista Rietrikin aikataulu ja toimi sen mukaan.

Kaukolainojen nouto vain henkilökunnan ollessa paikalla.

Varauksien itsenoutopisteet Piekämäen kaupunginkirjastoissa sijaitsevat lähellä lainausautomaatteja.

Varaukset on merkitty pitkällä asiakaskohtaisella numerosarjalla, joka on saapumisilmoituksen aivan viimeinen rivi. Sama numerosarja on varatun teoksen välissä. Varaukset on hyllytetty viimeisten neljän (4) numeron mukaan varaushyllyyn. Asiakkaat, jotka ovat itse vaihtaneet varaustunnuksen, löytävät varaamansa teokset niille varatulta hyllyltä.

Automaatit antavat lainaan vain sen teoksen, joka on varattu kyseiselle asiakkaalle (asiakkaan kirjastokortille).

Jos muutat Lumme-kirjastoalueen sisällä toiseen kaupunkiin, käy vaihtamassa Finna-verkkokirjastossa Ensisijainen noutopaikka (Omat tiedot). Muuten oletusnoutopaikaksi jää vanhan asuinkuntasi kirjasto.

Tiedonhaku

Onko sinulla vaikeuksia löytää mitään Lumme-verkkokirjastosta? Etkö löydä aineistoa oikeasta kirjastosta? Onko tiedon määrä lian suuri etkä löydä sitä mitä etsit?

Ei hätää koska meillä on tarjoilla tiedonhaun opas mikä näyttää miten ja mistä löydät sitä mitä etsit. Oppaassa on myös ohje miten rajata tiedonhakusi niin että löydät etsimäsi oikeasta kirjastosta.

Lumme-finna.fi sivustolta voi lukea Ohje-välilehden alta miten erilaisia hakuja voi tehdä verkkokirjastossamme.

Kansalliskirjaston ohje-video Finna-tiedonhakuihin. Kirjastoaineiston haku toimii samoin kuin viedolla esitetty haku.

Poleenin palautusautomaatti toimii näin: