Kirjaston kotiseutukokoelma

Pieksämäen kaupunginkirjaston kotiseutukokoelmat sisältävät kuntalaisten teoksia sekä kuntaa koskevaa aineistoa. Kokoelmissa on kirjojen lisäksi muuta materiaalia pienpainatteista videoihin.
Kotiseutukokoelmaan voi tutustua kirjastoissa. Kokoelmasta ei yleensä anneta kotilainoja, jotta aineisto olisi aina käytettävissä kirjastossa. Useasta teoksesta löytyy kuitenkin myös lainattava kappale.

Kotiseutukokoelma sijaitsee pääkirjaston kellarikerroksessa samoissa tiloissa Kotiseutuarkiston kanssa.

Kirjastolle voi tehdä ehdotuksia kotiseutukokoelmaan hankittavasta aineistosta.

Kirjoiksi sidotut Pieksämäen lehdet ovat Kotiseutuarkiston hoivissa. Outsiderista eli Aarne Haapakoskesta kiinnostuneiden kannattaa ottaa yhteyttä Kotiseutuarkistoon.

Tervetuloa tutustumaan kotiseutukokoelmaan paikan päälle!

Tervetuloa Pieksämäelle

Asko Hankilanojan tekemä Pieksämäen aikajana

Pieksämäen kaupunki

Visit Pieksämäki

Nähtävyydet

Historiallinen Pieksämäki

Pieksämäen alueelta löytynyt kampakeraaminen ruukku 5900-5700 vuoden takaa on nähtävillä Poleenin kirjaston toisessa kerroksessa. Muita maasta löydettyjä pieniä esineitä on nähtävänä Pieksämäki-Seuran ylläpitämässä Kotiseutuarkistossa.

Pieksämäki internetissä

Kirjastokaistan videoita kirjastostamme: Opettajat kirjastoautossa Pieksämäellä (2011), Vinkkari on the road Pieksämäellä (2011).

Pieksämäki 50 v. vuonna 1980

Pieksämäki kauppatori (Live kamera)

Pieksämäen uusi asematunneli 2023

Luontopolku 2017

Pieksämäki

Big Wheels 2017

Rokkiralli

Elävä arkisto

Pieksämäki laulu. kantaesitys

Pieksämäki Ballooning Meeting 2023

 

Joitain Pieksämäkeen liittyviä linkkejä, näitä ei ole päivitetty pitkiin aikoihin, mutta moni toimii vielä

Pieksämäki opinnäytteissä ym.

Pelipalveluiden kehittäminen Pieksämäen kaupunginkirjastossa / Anniina Tikkanen

Lisää opinnäytteitä

Paikallisia julkimoita

Kertomakirjallisuudessa tunnettuja nimiä ovat esim. Aila Meriluoto ja Outsider. Musiikkiin liittyviä tunnettuja tuttavuuksia ovat Kari Tapio sekä FM2000. Urheilun saralla Sapa, Lisää pieksämäkeläisiä on listattu tänne.

Täydennystä listaan voit ehdottaa kirjastolle.

Nikkarila arboretum

www.tarinasoitin.fi/puulajipuisto

 

Pieksämäki-Seura – Pieksämäen kaupungin kotiseutuarkisto.

Pieksämäki-Seura ry on ollut Pieksämäen kaupungin kotiseutuarkiston vastuullinen hoitaja vuodesta 2008, seura vastaa ja huolehtii kotiseutuarkiston ja sen palvelupisteen käytännön toiminnasta.
Palvelupiste sijaitsee Poleenin kellarikerroksessa ja se on auki yleisölle tiistaisin ja torstaisin klo 11-14. Käynti kirjaston kautta hissillä. Tervetuloa!
Palvelupisteeseen voi tuoda arkistoitavaksi yksityisten henkilöiden, sukujen, talojen, yritysten, yhdistysten jne. papereita, valokuvia ja arkistoja. Dokumentit luetteloidaan ja tallennetaan kotiseutuarkistoon.

Arkistoon tallennettu mittava materiaali löytyy linkistä kotiseutuarkistoarkistoon tallennettu aineisto

Tarkempia tietoja sisällöistä voi tiedustella arkiston palvelupisteestä

Palvelupisteessä on tutkija- ja lukijasalipalvelu, jossa voi paitsi tutkia tallennettua aineistoa, katsella vanhoja valokuvia, lukea paikkakunnan vanhoja sanomalehtiä vuodesta 1926 alkaen.
Palvelupisteessä on myytävänä Pieksämäki-Seuran julkaisuja ja kyläkirjoja ja mm. Pieksämäen, Pieksämäen maalaiskunnan, Jäppilän ja Virtasalmen alueitten kansakoulujen historiikit.
Tilasta löytyy myös Pieksämäen kaupunginkirjaston kotiseutukokoelmat, jotka sisältävät kuntalaisten teoksia sekä kuntaa koskevaa aineistoa. Kokoelmissa on kirjojen lisäksi muuta materiaalia pienpainatteista videoihin.Näyttelytila: esihistorianäyttelyn vitriini sisältää esineistöä jopa 7000 vuoden takaa. Näyttelyyn kuuluva kampakeraamisen (5700-5900 vuotta sitten) ajan ruukku on esillä Poleenin kirjaston 2. kerroksessa.

 

Sotilasmaastotiedustelukartta, vv. 1779 – 1780