Kirjallisuusmatinea : Anja Snellman

Poleenin kirjasto // 17.09.2015 klo 18:30 - 20:15

Anja Snellman (v. 1997 saakka Kauranen) on yksi suomalaisen kirjallisuuden kärkinimiä ja sukupolvensa luetuimpia kirjailijoita. Snellman ponkaisi esikoisromaanillaan Sonja O. kävi täällä poikkeuksellisella voimalla Suomen kirjallisuuteen 1980-luvun alussa. Romaanin virtuoosimainen kieli ja fellinimäinen henkilögalleria valloittivat lukijat, ja se on edelleen Suomen eniten myyty esikoisromaani, jota yhä uudet sukupolvet ahmivat.

Snellmanin kirjallisen työn tavaramerkkejä ovat kielen ja huumorin ohella estoton tapa yhdistellä historiaa ja utopiaa, itäistä ja läntistä, fiktiivistä ja dokumentaarista, henkilökohtaista ja universaalia materiaalia.

Naisen seksuaalisuus, äidin ja tyttären välinen suhde, rakkaus ja kuolema, toisen polven evakkous, salaisuudet, elämänvalheet, marginaaliin ja ääritekoihin ajautuvat ihmiskohtalot, pelot, aggressiot ja valta ovat Snellmanin teosten keskeisiä teemoja. Snellmanin romaanit ovat herättäneet kiihkeää keskustelua yksilön ja yhteiskunnan arvoista ja etiikasta, aikamme tabuista, sukupuolista ja sukupolvista.

Snellman on pyrkinyt laajentamaan kirjallisuuden reviiriä. Hänen tekstejään on käytetty niin lamantorjuntakampanjoiden ulkomainoksissa kuin aerobic-libretoissa, niin cd-romeilla kuin viinipullojen etiketeissä.

Anja Snellmanille myönnettiin vuonna 2007 Pro Finlandia-mitali. Hän on saanut myös Helsinki-mitalin ansioistaan Helsingin kuvaajana. Hän on myös saanut J. H. Erkon palkinnon parhaasta esikoisromaanista sekä Kiitos kirjasta  -mitalin.

Haastattelija: Martetta Mattila

 

http://anjasnellman.fi/

Kartta latautuu...