15.2.2021

Tietotunnit 2021 yhteistyössä Mikkelin aluekirjaston kanssa

Tietotunnit järjestetään etäyhteydellä. Kyseessä on kokeilu, johon toivomme mukaan sekä tuntien vakikävijöitä että uusia kiinnostuneita. Tunnit järjestetään Teams-sovelluksella, johon liitytään sähköpostissa lähetettävän linkin kautta. Osallistumiseen tarvitset laitteen ja sähköpostiosoitteen. Suosittelemme tietokoneen tai tabletin käyttöä isomman ruudun vuoksi.

Ilmoittaudu tunnille etukäteen. Ilmoittautuminen päättyy kaksi päivää ennen Tietotuntia. Saat sen päätyttyä vahvistusviestin ja etäosallistumisohjeet sähköpostiisi. Etätunnille voidaan ottaa mukaan enintään 15 osallistujaa. Täydet ryhmät merkitään näkyviin Mikkelin kirjaston sivulle.

Ilmoittautumislomake [linkki]

Tavataan verkossa etäyhteyksien avulla

Miten otat käyttöön netin videoneuvottelusovelluksia ja pääset tapaamaan tuttuja verkon kautta. Esimerkkinä Teams-sovelluksen ilmaisversio, jonka avulla harjoitellaan yhteydenoton perusasiat. Osallistumiseen tarvitset sähköpostiosoitteen ja sen käyttäjätunnuksen ja salasanan. Suosittelemme tietokoneen tai tabletin käyttöä isomman ruudun vuoksi.

Tunnin ohjeet ja materiaalit:

Nautitaan e-aineistoista

Millaisia kirjoja, elokuvia, musiikkia ym. voit käyttää tietokoneella tai mobiililaitteilla? Toteutetaan etäyhteydellä Teams-sovelluksella. Osallistumiseen tarvitset sähköpostiosoitteen ja sen käyttäjätunnuksen ja salasanan. Kannattaa varata esille myös kirjastokortti ja siihen liitetty tunnusluku. Suosittelemme tietokoneen tai tabletin käyttöä isomman ruudun vuoksi.

Huom! Jos et ole käyttänyt Teams-sovellusta aiemmin, tutustuthan etukäteen tähän Teams-tunnin materiaaliin.

Ilmoittaudu tällä lomakkeella [linkki]

Tietotunti järjestetään kaksi kertaa – huom. helmikuussa vain etäosallistumismahdollisuus!

Kutsutaan kokoon verkkotapaaminen

Miten perustat itse verkkopalaverin ja kutsut osallistujat mukaan siihen. Esimerkkinä Teams-sovelluksen ilmaisversio, jonka avulla harjoitellaan kokouksen kutsumisen perusasiat. Osallistumiseen tarvitset sähköpostiosoitteen ja sen käyttäjätunnuksen ja salasanan. Suosittelemme tietokoneen tai tabletin käyttöä isomman ruudun vuoksi.

Huom! Jos et ole käyttänyt Teams-sovellusta aiemmin, tutustuthan etukäteen tähän Ensimmäisen Teams-tunnin materiaaliin

Ilmoittaudu tällä lomakkeella [linkki]

Tietotunti järjestetään kaksi kertaa – huom. vain etäosallistumismahdollisuus!

Sukelletaan Lumme-verkkokirjastoon

Mitä kaikkea voit tehdä verkkokirjastossa eli Lumme-Finnassa? Perehdytään mm. haku-, varaus- ja uusimistoimintoihin. Toteutetaan etäyhteydellä Teams-sovelluksella. Osallistumiseen tarvitset sähköpostiosoitteen ja sen käyttäjätunnuksen ja salasanan. Kannattaa varata esille myös kirjastokortti ja siihen liitetty tunnusluku. Suosittelemme tietokoneen tai tabletin käyttöä isomman ruudun vuoksi.

Tietotunti järjestetään kaksi kertaa:

Perjantai 5.3.2021 klo 9-10 (ilmoittaudu viimeistään 3.3.)

Keskiviikko 10.3.2021 klo 14-15 (ilmoittaudu viimeistään 8.3.)

Tiedot talteen pilvipalveluihin

Mitä pilvipalvelut ovat ja miten ne otetaan käyttöön. Esimerkkeinä muutamia yleisimpiä palveluita tiedostojen säilyttämiseen ja sähköpostin käyttöön. Toteutetaan etäyhteydellä Teams-sovelluksella. Osallistumiseen tarvitset sähköpostiosoitteen ja sen käyttäjätunnuksen ja salasanan. Jos sinulla on gmail-osoite, ota myös sen tunnukset esille. Suosittelemme tietokoneen tai tabletin käyttöä isomman ruudun vuoksi.

Tietotunti järjestetään kaksi kertaa:

Perjantai 19.3.2021 klo 9-10 (ilmoittaudu viimeistään 17.3.)

Keskiviikko 24.3.2021 klo 14-15 (ilmoittaudu viimeistään 22.3.)

Tehostetaan työskentelyä ilmaisohjelmien avulla

Miten otat käyttöön netin ilmaisia tekstinkäsittely- ja laskentaohjelmia. Esimerkkinä Googlen palvelut. Toteutetaan etäyhteydellä Teams-sovelluksella. Osallistumiseen tarvitset sähköpostiosoitteen ja sen käyttäjätunnuksen ja salasanan. Jos sinulla on gmail-osoite, ota myös sen tunnukset esille. Suosittelemme tietokoneen tai tabletin käyttöä isomman ruudun vuoksi.

Tietotunti järjestetään kaksi kertaa:

Perjantai 30.4.2021 klo 9-10 (ilmoittaudu viimeistään 28.4.)

Keskiviikko 21.4.2021 klo 14-15 (ilmoittaudu viimeistään 19.4.)

Yleistä tietotunneista

Tietotunneilla tutustutaan yhdessä digiajan ilmiöihin, sovelluksiin ja palveluihin. Tunneilla käsitellään joka kerran jotakin ennalta sovittua teemaa, eri kirjastoissa mahdollisesti hieman eri painotuksin osallistujakunnan mukaan.

Tietotunnit ovat kaikille avoimia ja maksuttomia. Tietotunneilla esitellään perusasiat aiheesta ja autetaan alkuun palvelujen käytössä. Opastus on luonteeltaan kertaluontoista ja tutustumistyyppistä.

Kokoontumispaikka pääkirjastossa on koulutustila kirjaston 2. kerroksessa, ellei toisin ilmoiteta.

Tietotuntien materiaaleja

Tietotunneilla käytettyjä kirjaston esityksiä. Muiden tahojen esityksiä on mukana siltä osin kuin niitä on saatu käyttöön.

ESTERYn digiopastusta ikääntyville

Digiopastuksen verkkosivu